+36/89/512-200

Kálvária templom

A mesterségesen emelt Kálvária Pápa egyik legjelentősebb műemléke. A Kálvária dombból, a kápolnából, a temetőből és az öt barokk stáció kápolnából áll.

A Kálvária kápolna a Fájdalmas Szűz tiszteletére épült. A legegyszerűbb felfogású késői barokk stílus igen szerencsésen teremtette meg a művészi szép imponálni nem kívánó példáját.

A templom belseje szerény, de feltétlenül stílusos megoldású. Berendezése rokokó és empire. Homlokzatát ión oszlopfők, pillérfők és klasszicista vázák díszítik. E copf stílusú, finom építészeti tagolású műemlék mestere Fellner Jakab lehetett.

 

A vasútállomástól nem messze, Győr felé haladva tekinthetjük meg a Kálváriát. A Kálvária út jobb oldalán a temető terül el, bal oldalon pedig öt kis stáció kápolna emelkedik. Bennük provinciális művészettel faragott szoborcsoportok örökítik meg Krisztus szenvedésének egyes állomásait. A kápolnák az 1740-es években épültek.

A mesterségesen emelt Kálvária-hegy az út végén áll. A  város egyik legjelentősebb műemléke.  Fülkéivel, kápolnáival, barokk szobraival, domborműveivel hihetetlenül megragadó építmény. Szobrait pápai mesterek készítették. Teraszairól a temetőre és a környékre szép kilátás nyílik.

A hegy mellett álló Kálvária kápolnát a Fájdalmas Szűz tiszteletére a XVIII. században emelték. Homlokzatát ión oszlopfők, pillérfők és klasszicista vázák díszítik. E copf stílusú, finom építészeti tagolású műemlék mestere Fellner Jakab lehetett.

A szomszédos Kálvária temetőbe az 1700-as évek óta temetkeznek. Itt van a férfiágon kihalt Martonfalvay család sírboltja , valamint  számos szép és jelentős síremlék.

Pápa templomairól bővebb ismertetőt a következő oldalakon talál: