+36/89/512-200

Esterházy-kastély

A 2015 tavaszára csodálatosan felújított Esterházy-kastély izgalmas programokkal és különleges kiállításokkal várja vendégeit!

A grófi pár és udvartartásuk visszatért a kastélyba. A gróf vívótehetségét csiszolja, a grófnő kártyázik, az udvarhölgyek ráérősen hímeznek, s közben hangulatos barokk zeneáradatban úszik a kastély. Egy pillanatra mindannyian részesei lehetünk az intrikákkal átszőtt udvartartás életének, a barokk pompa fényűző világának. Hiszen a grófi pár volt olyan kegyes, hogy csodálatosan felújított hajlékát megossza a látogatókkal.

Tárlatvezetéseinken látogatóink a grófi kastély életének képviselői segítségével bepillantást nyerhetnek a barokk főúri élet hétköznapjaiba és a megelevenedett múlt különleges élményében részesülhetnek. Időutazásra hívjuk, hogy közösen idézzük meg az egykor itt élt grófok és grófnők világát! A főúri enteriőr terek mellett a vezetés része az Esterházy családról szóló film és a kastély kápolnájának megtekintése is.

A tárlatvezetés időtartama kb. 45 perc. A vezetések nyitva tartási időben 10 órától indulnak 30 percenként. Az utolsó tárlatvezetés időpontja: 17 óra

Cikornya és pomádé

A grófi pár arra kíváncsi, hogy a tisztelt vendégsereg tagjai közül kik a barokk kor legrátermettebb ismerői, tudorai. Ezért nemes versengést szerveznek, ahol is a résztvevők két csoportban mutathatják be tudásukat játékos feladatokon keresztül a barokk életről, képzőművészetről, zenéről, öltözködésről, táncról.

Időtartam: beöltözéssel 50 perc

Maskara

A grófi család bált rendez, melyre minden kastélylátogatót szeretettel meghív! Gyorsan bújjunk hát bele elegáns ruháinkba és gyakoroljuk az udvari etikettet! Míg a grófi pár fogad bennünket, hogy a várakozás gyorsabban teljék, egy játékos próbán tanúbizonyságot tehetünk főúri, udvarhölgyi rátermettségünkről… és máris kezdődik a mulatság! A barokk udvartartás és egy közös tánc vár a résztvevőkre!

Időtartam: beöltözéssel 45 perc

Maszkabál

A grófi udvartartás maszkabálra készülődik, hogy mi is részt vehessünk a bálon, el kell készítenünk saját álarcunkat, színes ruhákat kell választanunk magunknak, majd azokba belebújva indulhat is a zenés, táncos vigasság!

Időtartam: beöltözéssel 45 perc

Ki ne szeretné a csokoládét?

De hogyan is készül az édesszájúak nagy kedvence? Kézműves műhelyünkben mindenki kipróbálhatja a csokoládékészítés fortélyait és a saját készítésű, különböző ízesítésű bon-bonokkal meglepheti szeretteit, barátait vagy épp saját magát…

Frissen sült mézeskalács csábítóan hívogató illata lengi be a kastély tereit.
A kastély egykori konyhájában kicsik és nagyok megismerkedhetnek a mézeskalácssütés és díszítés titkaival. A saját kezűleg elkészített finomságok pedig különleges ajándékul szolgálhatnak az otthon maradottaknak, persze csak ha a szakácsok nem falják fel rögtön…

Bújj, bújj zöld ág

„Hol volt, hol nem, réges-régen,
Valaha az ősidőkben
Gróflegényke, grófleányka
Sétálgattak a világba…”

Így kezdődik a játék, melyben többek között hallhatunk egy mesét arról, hogyan is született meg a pápai  Várkert, kipróbálhatunk régi ügyességi játékokat és saját készítésű, táncoló pillangókkal tölthetjük meg vidámsággal a ligetet.

Időtartam: 45 perc

Gyerekbirodalom

A kastély keleti szárnyán található a gyerekbirodalom, ahol egy kiállításon kicsik és nagyok megcsodálhatják az Esterházyak egykori pápai otthonának kicsinyített mását.  A 4 x 4 méteres terepasztalon mintegy kétszázezer Lego építőkockából készült el a körülbelül 1:40 arányú kastély. Az épület apró mása olyan pontosan követi az eredetit, amennyire az építőkockák megengedik. A méretarányos kis kastélyon ott vannak a díszes párkányok, az oldalszárnyak bejáratai feletti motívumok, a család címere.
A kiállítás másik termében szintén a világ legismertebb építőkockáiból készült varázslatos világ elevenedik meg.
Miután az ott látottak alapján kedvet kaptak hozzá, a kiállítóterek melletti játszóházban nyolc játékasztallal várjuk az alkotókedvű gyerekeket, hogy megépítsék saját kastélyukat…

Múzeumpedagógiai foglalkozások

Különleges, maradandó élményt nyújtanak a hozzánk látogató gyermek- és ifjúsági csoportoknak interaktív foglalkozásaink, melyeken a korosztályoknak megfelelő játékokon keresztül ismerkedhetnek meg kastélyunkkal, az Esterházy családdal, a főúri élettel és a barokk korral.

  • Ajánlatunk óvodás és alsó tagozatos csoportoknak

A foglalkozások a báb- és drámajáték elemeit ötvözve nyújtanak élményszerű múltba nézést, miközben a gyermekek jelenkori ismereteinek rögzítéséhez, bővítéséhez, rendszerezéséhez adnak játékkal motivált segítséget. A közös interaktív játék közben készült tárgyak, bábok hazavihető emlékei lesznek a felejthetetlen kastélylátogatásnak.

  • Ajánlatunk felső tagozatos csoportoknak

A pápai Esterházy-kastély épülete, termei a barokk világáról tanúskodnak. A nagyobb gyerekeknek ajánlott foglalkozás betekintést nyújt a kor fűúri életformájába, segít a tanulmányaik során szerzett ismeretek rendezésében, élményszerű rögzítésében.