+36/89/512-200

Tapolcafői források

Az egykor 24 km hosszú Tapolca patak Pápa város éltető ereje volt, Tapolcafőről eredt.

A református templom mögött, 174 méteres tengerszint feletti magasságon természeti csodaként a földből számtalan forrás tört a felszínre, amelyek 2 nagy tavat alkottak.

Soha nem fagyott be, vize télen-nyáron 14,5 fokos volt. Finom karsztvízként ellátta ivóvízzel Pápa város lakosságát. Mivel Pápa tengerszint feletti magassága még a legmagasabb pontján is csak 154 méter volt, a patak természetes gravitációval folyt be a városba, mintha csak egy 20 méter magas víztoronyból jött volna a vizünk...

22 vízimalmot hajtott, benne fürödtek, csónakáztak, mostak, éltek a pápaiak, hiszen helyenként 5 méter széles is volt és másfél méter mély. Vízhozama 40.000 liter/perc volt, amely a szocialista ipar erőltetett bauxit bányászatának köszönhetően 1968-ra nullára csökkent. Eltűnt a Tapolca! A szemünk láttára fogyott el belőle a víz, megjelent a medrében a fekete iszap és a patkányok. Emlékszem rá, rettenetes volt. A medret később betemették, beépítették. Ugyanígy tűnt el a Tapolcai tavasbarlangból is a víz.

Aztán az 1990-es évek közepén - amikor már a hévízi tó is végveszélybe került - megszüntették a bakonyi bauxit bányászatot. És elkezdtünk reménykedni, hogy talán Tapolcafőn felélednek a források és visszajön a víz...és megtörtént!

És találkozunk az új tanösvényen! Kerékpárral is kimehetünk, hiszen a kerékpárút Pápáról már Tapolcafőig elért.