+36/89/512-200

Tornai Pincészet

A Tornai Pincészetet 1946-ban Tornai Endre alapította 0,7 ha szőlőterülettel. Az egykoron alig egy holdas birtok azóta 54 hektár termőterületre bővült.

A Somló-hegy legjobb adottságú dűlőiben - Ilona-, Grófi-, Apátsági-, és Aranyhegy -számos hagyományos somlói fajtát, mint például Furmint, Juhfark, Olaszrizling, Hárslevelű, Tramini, és néhány közkedvelt a helyi adottságokat jól tűrő szőlőfajtát telepítettek: Szürkebarát, Zeusz, Zenit, Pinot blanc, Savignon blanc. Gondot fordítanak a régi magyar fajták bemutatására is, mint például a Korona, a Sárfehér és a Csomorika.

A pincészet két meghatározó borcsaládja a Top Selection és a Tornai Classic borcsalád. A Top Selection borcsaládban szereplő tételek válogatott dűlőből, válogatott szőlőből készült kézműves borok alkotják. Minerális, nagy testű, tartalmas, mégis kimondottan gyümölcsös borok, úgy érik el harmonikus ízvilágukat, hogy közben megőrizik a különleges somlói terroir karakterét. A Tornai Classic borcsalád már a szélesebb fogyasztói réteg számára is elérhető igazi zamatos somlói borfajtákat vonultat fel, melyek készítése során ötvözik a korszerű és a hagyományos technológiát.

A Tornai Pincészet 2010-ben érte el mai - véglegesnek tervezett - nagyságát, megteremtve a feltételeket boraik méltó bemutatásához és kóstolásához. A birtokközpontban 120 fős Borbemutató terem csoportos borkóstoltatásra, céges és családi rendezvények megtartására egyaránt alkalmas. A csoportok étkezési igényeit korszerűen felszerelt konyha biztosítja. A teremből kilépve 200 fős borterasz kínál csodálatos panorámát.